Pomůcky: tři malé sklenice, jedna velká sklenice, žluté (lze nahradit vanilkovým pudinkem, červené (lze nahradit červenou šťávou), a modré potravinářské barvivo (lze nahradit inkoustovou vodou), cukr, voda, lžíce
Postup: Do všech třech malých sklenic nalít vodu. Do první sklenice dát 6 lžic cukru, do druhé skle nice 3 lžíce cukru. Cukr ve sklenicích důkladně rozmíchat, aby se rozpustil. Do všech sklenic přidat rozličné potravinářské barvy. Do velké sklenice postupně nalít obarvenou cukrovou vodu ze všech malých sklenic. Začínáme od nejsladší po čistou neslazenou vodu. Lijeme pomalu po skle sklenice.
Princip: Čím více cukru je ve vodě rozpuštěno, tím je roztok hustší, to znamená těžší. Když opatrně vrstvíme vodu méně sladkou na vodu, která obsahuje cukru více, ta méně sladká „plave“ nad tou více oslazenou.
Fotogalerie
Nebyly nalezeny žádné obrázky